Äpplen, kanel, kardemumma, ingefära, pistage & mandel
Ingredienser
MÖRDEG
150 g kallt smör
4dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ msk vatten
FYLLNING
12 st granny smith äpplen
1 citron
50 g smör
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 msk vaniljsocker
300 g riven mandelmassa (250 g skalade mandlar + 2,5 dl strösocker)
100 g hackad pistagenötter
50 g hackad mandel
Ägg och mjölk till pensling, råsocker
VANILJSÅS
½ vaniljstång
3 ekologiska äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker eller några droppar äkta & naturlig vaniljessens
Gör så här:
Pajdeg
1.Nyp ihop tärnat, kallt smör, vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vatten och arbeta tills degen precis har gått ihop. Plasta degen och låta vila i kylen i minst 30 min
Fyllning
3.Skala och kärna ut äpplena, riv sedan grovt på rivjärn.
4. Lägg i en skål och tillsätt citronsaft.
5. stek äpplena mjukt i smör, strösocker, vaniljsocker samt kryddor
6. Häll upp dem i tallrik och blanda med nötterna och låt sedan svalna.
Äppelpaj
7.Sätt ugnen på 180 grader. Dela pajbiten i två delar och kavla ut den större delen till en cirkel ca 30 cm och 5 mm tjock. Rulla upp på kaveln och lägg över form, tryck försiktigt ner längs kanten.
8. Förgrädda i 10 min innan den fylls med de stekta äpplena, ta bort onödig vätska. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av degen
9. Kavla ut den mindre degbiten och skär långa remsor, fläta dessa över pajen.
10. Nyp ihop skarven med fingrarna skär sedan av den deg som hänger över kanterna. Pensla med äggblandningen och strö över råsocker.
11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 min, (sista 20 min i folie) för att botten ska bi färdiggräddad.
Vaniljsås
12. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
13. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, samt vaniljsocker/vaniljessens
14. Vispa grädden fluffig och vänd ner i äggsmeten.
15. Låt stå i kyl.