Aunties favorite apple pie

Äpplen, kanel, kardemumma, ingefära, pistage & mandel 

Ingredienser /taste-by-rebecka-026.jpg

MÖRDEG

150 g kallt smör

4dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

½ msk vatten

FYLLNING

12 st granny smith äpplen

1 citron

50 g smör

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

1 msk vaniljsocker

300 g riven mandelmassa (250 g skalade mandlar + 2,5 dl strösocker)

100 g hackad pistagenötter

50 g hackad mandel

Ägg och mjölk till pensling, råsocker

VANILJSÅS

½ vaniljstång

3 ekologiska äggulor

½ dl strösocker

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker eller några droppar äkta & naturlig vaniljessens

Gör så här:

Pajdeg

1.Nyp ihop tärnat, kallt smör, vetemjöl och florsocker.

2. Tillsätt ägget och vatten och arbeta tills degen precis har gått ihop. Plasta degen och låta vila i kylen i minst 30 min

Fyllning

3.Skala och kärna ut äpplena, riv sedan grovt på rivjärn.

4. Lägg i en skål och tillsätt citronsaft.

5. stek äpplena mjukt i smör, strösocker, vaniljsocker samt kryddor

6. Häll upp dem i tallrik och blanda med nötterna och låt sedan svalna.

Äppelpaj

7.Sätt ugnen på 180 grader. Dela pajbiten i två delar och kavla ut den större delen till en cirkel ca 30 cm och 5 mm tjock. Rulla upp på kaveln och lägg över form, tryck försiktigt ner längs kanten.

8. Förgrädda i 10 min innan den fylls med de stekta äpplena, ta bort onödig vätska. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av degen

9. Kavla ut den mindre degbiten och skär långa remsor, fläta dessa över pajen.

10. Nyp ihop skarven med fingrarna skär sedan av den deg som hänger över kanterna. Pensla med äggblandningen och strö över råsocker.

11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 min, (sista 20 min i folie) för att botten ska bi färdiggräddad.

Vaniljsås

12. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna

13. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, samt vaniljsocker/vaniljessens

14. Vispa grädden fluffig och vänd ner i äggsmeten.

15. Låt stå i kyl.