Hallon & Björnbärspaj med vit choklad & kokos, serveras med äkta vaniljsås
Ingredienser
MÖRDEG
150 g kallt smör
4dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl kokos
FYLLNING
400g hallon
400g björnbär
3.5 dl potatismjöl
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2dl kokos
TOPPING
50 g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
2 dl kokos
1 ½ dl strösocker
Skal av 1 lime
½ tsk vaniljsocker
VANILJSÅS
½ vaniljstång
3 ekologiska äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker eller några droppar äkta och naturlig vaniljessens
Gör så här
Pajdeg
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör, vetemjöl, kokos och florsocker.
2. Tillsätt ägget, och arbeta tills degen precis gått ihop. Plasta degen och låta vila i kylen i minst 30 min
Fyllning
3. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en skål, tillsätt potatismjöl sist.
4. Kavla ut degen till ca 30 cm och 5 mm tjock.
Paj
5. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 min, fäst kant med aluminiumfolie.
6. Gör toppingen genom att först smälta smör och hälla i samtliga ingredienser, låt svälla i ca 2 minuter. Blanda ned grovt hackad vit choklad.
7. Häll i fyllning i pajskalet och strössla över topping.
8. Grädda i mitten ugnen i ca 40 minuter.
Vaniljsås
9. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
10. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt samt vaniljsocker/vaniljessens
11. Vispa grädden fluffig och vänd ner i äggsmeten.
12. Låt stå i kyl.