Blåbärsbullar

Blåbärsbullar i brytform med färskost & vanilj

Ingredienser 16 st taste-by-rebecka-192.jpg  

VETEBRÖD

1msk kardemummakärnor

3dl mjölk

50g färsk jäst

1 dl vit sirap

0,5dl strösocker

0.5tsk salt

150g mjukt smör

1st ekologiskt ägg

12dl vetemjöl special 

FYLLNING

2 ½ dl frysta blåbär

2 msk florsocker

2 msk majsstärkelse

50g mjukt smör

100g philadelphiaost

Vaniljessens (5 droppar)

1/2 msk vaniljsocker

0,5 dl florsocker

0,5 dl råsocker


BLÅBÄRS GLAZE MED CREAM CHEESE

100g philadelphiaost

1,5msk ljus sirap

0,75dl florsocker

Skal av 1 lime saft ½ lime

färg från blåbär

TOPPING

Mandelspån, pärlsocker, råsocker

Tips! Använd rumstempererat smör i vetedegen, istället för smält smör om man bakar i maskin, det ger en smidigare deg och saftigare bullar. Var noggrann när toppingen spritsas ut så det blir en fin dekoration. Grädda ordentligt så de blir gyllenbruna, ca 15 min.

Gör så här:

Blåbärsbullar

1. Lägg blåbär i en sil för att ta bort onödig vätska. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

5. Gör blåbärsfyllningen under tiden, använd gärna elvisp

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med  blåbärsfyllningen. Rulla ihop till en tajt rulle.

8. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli ca 16 bullar.

9. Lägg bakplåtspapper i en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.

10. Sätt ugnen på 200 grader.

11. Jäs utan bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån, pärlsocker och råsocker.

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på plåten.

Cream cheese glaze

14. Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.

15. Smaksätt med rivet limeskal och saft. Färga ljuslila med saften från blåbär.

16. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig. Häll i glazen i en spritspåse.

17. Spritsa glazen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.

18. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.