RJ:s Lyx Brunch

Jordgubbs marmelad med kardemumma, ingefära & kanel; Brytbröd med dinkel och quinoa ; Pink-super-juice; Strawberry-smoothie. Detta är brunchen som gör att man redan längtar till helgen! 

Jordgubbsmarmelad 

/img-1447.jpg 2 dl frysta jordgubbar

Nypa vaniljfrön

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

havssalt

honung

Blanda frysta jordgubbar och kryddor i en kastrull, låt koka upp. Låt stå och puttra i några minuter tills du ser att konstistensen blir tjockare. Låt svalna

Brytbröd med dinkel och quinoa 15 bröd 

/img-1432.jpg

40g färsk jäst

50 g smör

2 msk honung

3 dl kallt vatten

1 dl solrosfrön

1 dl färdigkokt quinoa

2 tsk havssalt

4 dl dinkelmjöl

4-5 dl vetemjöl special (inkl. utbakning)

2 tsk brödkryddor (kummin, anis eller varför inte kardemumma) 

Ägg till pensling

Solroskärnor

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Smält smöret och häll ned kryddorna och honung. Tillsätt vatten och häll vätskan över jästen. Kontrollera att den är fingervarm (37 grader)
  3. Rosta solroskärnor och färdigkokt quinoa med havssalt i en torr stekpanna och tillsätt i degvätskan
  4. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta ihop degen ordentligt. Den ska fortfarande vara lite kladdig
  5. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min
  6. Sätt ugnen på 200 grader
  7. Forma degen till 15 små bullar på ett mjölat bakbord. Lägg sedan bullarna ihop, ca 2 cm och låt jäsa under bakduk i ca 1h.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över salt och solroskärnor
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt svalna och bryt sedan isär brödet försiktigt. Servera varma med cream cheese, jordgubbsmarmelad samt groddar och bladspenat, mums!

Strawberry smoothie /img-1112.jpg

Smoothie

1 dl frysta jordgubbar

½ banan

2 tsk vetegräs pulver

2 tsk hampaprotein

½ apelsin/mandarin/grapefrukt

Ev. sojamjölk/mandelmjölk/ekologisk mjölk

Färsk ingefära

Kanel

Topping

Granatäpple kärnor 

Kokos

Solroskärnor

Mixa samtliga ingredienser i en mixer och toppa med granatäpple, kokos och solroskärnor

Pink-super-juice  

Apelsin, grönkål, citron, selleri, ingefära, äpple, gurka & rödbeta

Använd en riktig juice press och du får en vitaminkick som varar länge. Min absoluta favorit mix av frukt och grönsaker!