Mörk chokladmoussetårta
Ingredienser:
TÅRTBOTTEN
1 tsk vaniljsocker
1 dl mörk muscovado socker
2 ekologiska ägg
50 g smör
0.25 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl malda mandlar (behöver ej skållas)
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk mald kaffe
100 g choklad
CHOKLADMOUSSE
400g mörk choklad (55%)
5st äggulor
2 gelatinblad
2tsk nybryggt kaffe
4 msk mjölk
4dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
DEKORATION
Färska Jordgubbar
100gmörk choklad
Kakao
Gör så här:
Tårtbotten
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm.
3.Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
4.Smält smöret, häll i matolja och sirap. Blanda det med äggsmeten.
5.Blanda kakao, mandlar, kaffe, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
6. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten.
7. Grädda i ca 12 min
Chokladmousse
8.Smält chokladen i ett vattenbad.
9. Värm mjölk och blötlagd gelatin blad. Tillsätt sedan blandningen samt strösocker i den smälta chokladen.
10. Vispa ned en äggula i taget och vänd sedan ned creme fraiche och nybryggt kaffe. Låt svalna något.
11.Vispa grädden och blanda med den smälta chokladsmeten, tillsätt vaniljsockret.
12.Bred ut smeten över tårtbotten.
13.Ställ in i frys i minst 5 timmar eller över natten.
Servering & Garnering
14.Ta ut tårtan ur frysen minst 40 minuter innan den ska serveras.
Garnera med kakao, hyvlad choklad, jordgubbar.