Mörk chokladmousse, jordgubbsmousse med vit choklad toppat med jordgubbsglaze
Denna eleganta och fräscha sommartårta kräver lite extra omsorg men det är absolut värt det. Den imponerar på vem som helst och serveras gärna med lite mousserande, perfekt till trädgårdsfesten eller midsommar. Inspirationen kommer ifrån TV4’s Ina i ” Hela Sverige Bakar” se länken längst ner
Ingredienser
BOTTEN
3 st ägg
2 dl socker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
3 msk kakao
MÖRK CHOKLADMOUSSE
200 g mörk choklad 70 %
2 st gelatinblad
3 dl vispad grädde
3 msk florsocker
Nypa havssalt
JORDGUBBSMOUSSE
1 låda färska jordgubbar
2 st gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Skal av 1 apelsin
JORDGUBBSGLAZE
1,5 dl vatten
3 st gelatinblad
1 dl jordgubbspuré
1 msk strösocker
DEKORATION
Vit choklad
Färska jordgubbar
Gör så här:
Botten:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver i en separat skål och tillsätt i smeten, tillsätt slutligen mjölken. Undvik klumpar!
3. Häll ut smeten i en rund form med avtagbar kant. Grädda i mitten i ca 10 min och låt svalna.
Lager 1: Mörk chokladmousse
4. Smält under tiden chokladen över ett vattenbad och blötlägg gelatinet.
5. Värm 1 dl grädde i en kastrull på svag värme. Krama ur gelatinbladen och lägg i grädden. Låt gelatinen smälta, tillsätt därefter den smälta chokladen. Låt svalna
6. Vispa resten av grädden fluffigt med florsocker och havssalt. Rör försiktigt ned chokladblandningen. Bred ut chokladmoussen på choklad bottnen och ställ i frysen för att stelna medan jordgubbsmoussen tillreds.
Lager 2: Jordgubbsmousse
7. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och blötlägg gelatinet.
8. Värm1 dl grädde i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg i grädden. Låt gelatinet smälta. Tillsätt därefter den smälta chokladen, låt svalna.
9. Vispa resten av grädden och tillsätt rivet skal av 1 apelsin. Häll över chokladblandningen och rör om försiktigt. Mixa jordgubbarna till en puré i en mixer och tillsätt i moussen. Bred ut jordgubbsmoussen över chokladlagret och ställ i frysen för att stelna.
Lager 3: Jordgubbsglaze
10. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp vatten och tillsätt jordgubbar, gelatin och socker. Låt svalna och bred ut på moussetårtan. Ställ sedan i kylen för att stelna.
11. Garnera med vit choklad och färska jordgubbar. Kan med fördel förberedas dagen innan.
Länk till Inas recept www.recept.nu/ina-drakfors/kakor-och-tartor/choklad/inas-morka-chokladmoussekvadrat