Glasstårta med kola, kolakaks smulor, hallon & pistage.
Ingredienser:
GLASSTÅRTA
4st äggulor
1d lströsocker
200g Philadelphiaost
3dl vispgrädde
4st äggvitor
FYLLNING
4 dl hallon (Spara lite till dekoration)
2 dl pistagenötter
100 g vit choklad
KOLASÅS
2 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
KOLAKAKSSMULOR
100g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mald ingefära
Gör så här:
Kolakakssmulor
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära, vaniljsocker och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Hacka sedan grovt
Kolasås
- Blanda alla ingredienser och koka såsen i tjockbottnad kastrull i ca 20 minuter, ju längre tid desto tjockare och låt sedan svalna.
9. Ställ in i kylen
Glasstårta (semifreddo)
10. Vispa äggulor och socker poröst och rör i färskosten
11. Vispa grädden fluffigt och vänd den i äggsmeten
12. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner den i äggsmeten
13. Blanda med grovt hackad vit choklad och pistagenötter
14. Varva glassmeten med kolakaksmulor, kolasås och tinade hallon i en sockerkaksform i ”3 lager”. Frys glasstårtan i cirka 4-6 timmar tills den är lättfrusen
15. Spola varmt vatten för att stjälpa upp glasstårtan på fat, frys sedan lätt
16. Garnera med hallon och kakssmulor på toppen.