Sockerkaka, varmvispad kokosmaräng, limemarinerade bär & turkisk peppar
Sött, syrligt & hett, detta är uppföljaren till min Choklad mousse New York och är en spännande tolkning av den klassiska franska desserten Glace au Four, ”Glass i ugn”. Den kräver lite tålamod med olika moment men jag lovar dig, slutresultatet är absolut värt mödan.
SOCKERKAKA
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokos
1 nypa salt
kokos och smör till ugnsformen
FYLLNING
1 liter frysta blandade bär alt. färska
1 lime
1 dl florsocker
1 liter Ekologisk Vaniljglass av bra kvalité.
1 påse turkisk peppar, detta kan ersättas med naturligt och eklogiskt lakritspulver
KOKOSMARÄNG
2 dl kokos
3 ägg
2 ¼ dl strösocker
1 citron
Havssalt
Gör så här:
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
- Smält smöret och rör i mjölken. Blanda det med äggsmeten
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kokos i en separat skål och rör försiktigt ned i äggsmeten.
- Fyll den kokossmorda ugnsformen (kokos + smör) och grädda kakan i mitten av ugnen i 25-20 minuter.
- Låt sedan sockerkakan svalna
Varmvispad kokosmaräng
- Separera äggvitorna från äggulan. Blanda äggvitan med socker och citronsaft i en torr rostfri bunke alternativt kastrull.
- Vispa marängen med en elvisp över ett vattenbad tills den blir ca 65 grader. Kan uppskattas utan termometer, marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
- Ta av marängen från värmen och vispa tills den har svalnat. Tillsätt slutligen kokos och en nypa salt.
Glace au four
10. Skiva sockerkakan i robusta bitar och lägg i en stor ugnsform.
11. Häll över bär marinaden där bär, florsocker och lime har mosats och blandats. Strössla sedan över turkisk peppar som har mortlas till ett grovt pulver.
12. Skeda sedan ut vaniljglassen, spritsa över marängen och ”grilla i ugn” alt. använd en brännare som jag gjort. Om du vill grilla den, sätt ugnen på ”grill” och ställ ugnsformen i översta delen i några minuter. Låt ugnsluckan stå öppen, kokosmarängen ska få fin gyllenbrunfärg. Serveras direkt!