Långkok med Chili & Choklad

Min absoluta favorit gryta med högrev, chili & kakao som värmer ända ut i fingerspetsarna.

Ingredienser 6 port 

Soppa 

/img_4137.jpg

1000 g högrev alt. grytbitar av nötkött

300 g morötter

1 zucchini

2 röda paprikor

2 hackade gula lökar

3 vitlöksklyftor

3 dl vatten

1,5 dl rött vin (kan uteslutas, alkoholen kommer att kokas bort)

2 burkar krossade tomater

2 tärningar köttbuljong

3 tsk kakao

2 tsk spiskummin

1 färsk chili eller chiliflakes

smör/olja/kokosfett till stekning

salt, peppar

Topping

Grekisk yoghurt (kan uteslutas)

rostade pumpakärnor

några nävar färsk spenat (valfritt) 

 Gör så här:

  1. Använd en stor gryta och bryn köttet i smör, flytta sedan över till en tallrik
  2. Lägg sedan lök i grytan och fräs i 5 minuter. Lägg i morötter, zucchini, chili, paprika & pressad vitlök. Fräs i ytterligare 5 min.
  3. Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, köttbuljongstärningar, spiskummin, kakao och slutligen köttet.
  4. Låt sjuda i 1,5-2 timmar
  5. Smaka av med ev. salt och peppar innan servering. Toppa med turkisk yoghurt och rostade pumpakärnor och för den som vill ha bröd, servera gärna med ett saftigt surdegsbröd eller ett rustikt rågbröd.