Min absoluta favorit gryta med högrev, chili & kakao som värmer ända ut i fingerspetsarna.
Ingredienser 6 port
Soppa
1000 g högrev alt. grytbitar av nötkött
300 g morötter
1 zucchini
2 röda paprikor
2 hackade gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 dl vatten
1,5 dl rött vin (kan uteslutas, alkoholen kommer att kokas bort)
2 burkar krossade tomater
2 tärningar köttbuljong
3 tsk kakao
2 tsk spiskummin
1 färsk chili eller chiliflakes
smör/olja/kokosfett till stekning
salt, peppar
Topping
Grekisk yoghurt (kan uteslutas)
rostade pumpakärnor
några nävar färsk spenat (valfritt)
Gör så här:
- Använd en stor gryta och bryn köttet i smör, flytta sedan över till en tallrik
- Lägg sedan lök i grytan och fräs i 5 minuter. Lägg i morötter, zucchini, chili, paprika & pressad vitlök. Fräs i ytterligare 5 min.
- Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, köttbuljongstärningar, spiskummin, kakao och slutligen köttet.
- Låt sjuda i 1,5-2 timmar
- Smaka av med ev. salt och peppar innan servering. Toppa med turkisk yoghurt och rostade pumpakärnor och för den som vill ha bröd, servera gärna med ett saftigt surdegsbröd eller ett rustikt rågbröd.