Ett fiberrikt bröd fyllt med näringsrika och goda ingredienser. Kryddorna till brödet kan varieras och jag har använt anis och fänkål men man kan också använda andra kryddor eller 1 dl lingonsylt. (förutsatt att den är lättsockrad & av bra kvalité.)
Ingredienser 1 limpa
5 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap alt. honung
1 dl torkade aprikoser, gärna ekologiska.
1 dl hasselnötter eller sötmandlar
2 dl rågkross
2 dl fullkornsgryn av havre, råg eller dinkel.
1 dl pumpakärnor
6 dl mjöl (2 dl vetemjöl & 4 dl fullkornsmjöl av vete eller dinkel)
1 dl krossade linfrön
1/2 tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke
3. Hacka hasselnötter och aprikoserna grovt blanda ned i filmjölken
4. Tillsätt fullkornsgryn, pumpakärnor, krossade linfrön, vetekross och rågkross.
5. Blanda mjöl, salt, brödkryddor och bakpulver i en separat skål. (så det inte blir klumpar av bakpulver) Vänd ned i smeten.
6. Lägg ut bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i smeten, toppa sedan med pumpakärnor och fullkornsgryn.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min