NäringsriktLivs filmjölkslimpa

dsc-1392.jpg   dsc-1396.jpg 

Ett fiberrikt bröd fyllt med näringsrika och goda ingredienser. Kryddorna till brödet kan varieras och jag har använt anis och fänkål men man kan också använda andra kryddor eller 1 dl lingonsylt. (förutsatt att den är lättsockrad & av bra kvalité.)

Ingredienser 1 limpa

 5 dl filmjölk

0,5 dl mörk sirap alt. honung

1 dl torkade aprikoser, gärna ekologiska.

1 dl hasselnötter eller sötmandlar

2 dl rågkross

2 dl fullkornsgryn av havre, råg eller dinkel.

1 dl pumpakärnor

6 dl mjöl (2 dl vetemjöl & 4 dl fullkornsmjöl av vete eller dinkel)

1 dl krossade linfrön

1/2 tsk salt

1 ½ tsk bakpulver

2 tsk brödkryddor

 

Gör så här:

1.      Sätt ugnen på 200 grader

2.      Blanda filmjölk och sirap i en bunke

3.      Hacka hasselnötter och aprikoserna grovt blanda ned i filmjölken

4.      Tillsätt fullkornsgryn, pumpakärnor, krossade linfrön, vetekross och rågkross.

5.      Blanda mjöl, salt, brödkryddor och bakpulver i en separat skål. (så det inte blir klumpar av bakpulver) Vänd ned i smeten.

6.      Lägg ut bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i smeten, toppa sedan med pumpakärnor och fullkornsgryn.

7.      Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min